top of page

FINANCIRANJE PODJETIJ - INVESTICIJSKO FINANCIRANJE. So vas zavrnili na banki? Posojila in posoja den

FINANCIRANJE PODJETIJ - INVESTICIJSKO FINANCIRANJE

Vaše optimalno financiranje

Želite:

  • razširiti ali renovirati stavbo vašega podjetja,

  • modernizirati vaše stroje in opremo,

  • obnoviti vaš vozni park,

  • posodobiti vašo informacijsko tehnologijo,

  • optimirati vašo strukturo financiranja?

Ali pa je ta način financiranja, kljub obstoječim lastnim sredstvom, za vas zanimiv zato, da bi z najemom kredita ali leasinga prihranili pri davkih?

Karkoli že načrtujete, z veseljem in strokovno vam bomo pri tem pomagali.

Na podlagi vaše dokumentacije se bomo pogovorili o vaših željah glede investicije in sestavili celoten investicijski načrt, ki bo služil kot podlaga za vašim potrebam prilagojen načrt financiranja.

Razen tega bo svetovalec z vami prediskutiral in analiziral vašo bilanco in izdelal izračun ekonomske upravičenosti za novo investicijo. Tako boste lahko lažje sprejeli odločitve glede investicij. In če želite, lahko preverite tudi vašo podjetniško strategijo.

EURIBOR bo višji, stanovanjska posojila pa krepko dražja

  • Vir: Finance 34/2010

  • Avtor: Janez Tomažič

  • Datum: 19.2.2010

Naj kupim stanovanje zdaj ali počakam? Kako se bodo gibale obrestne mere za posojila?

Pribitki na EURIBOR za stanovanjska posojila so visoki, tudi tri odstotne točke. Banka Fortis napoveduje, da se bo trimesečni EURIBOR z 0,6 odstotka maja zvišal na 0,8 odstotka, v prihodnjih 12 mesecih pa bo zrasel na 1,8 odstotka. Kombinacija z visokim pribitkom bi lahko bila smrtonosna.

Zanimalo nas je, kdo je na boljšem. Tisti, ki je leta 2008 deloma s posojilom kupil stanovanje, pribitek na EURIBOR (to je medbančna referenčna obrestna mera, po kateri so prvovrstne banke v monetarni uniji pripravljene dati depozit drugi prvovrstni banki) je bil ugoden, ali tisti, ki je počakal na upad cen stanovanj in se zadolžil zdaj, ko so pribitki višji. Črno-belega odgovora ni, zlasti ko govorimo o nepremičnini, ki jo potrebujemo za življenje. Naredili smo dva hipotetična, precej poenostavljena izračuna za nakup nepremičnine s posojilom.

Draga nepremičnina, poceni posojilo

V drugi polovici leta 2008 je bil EURIBOR zgodovinsko visoko na 5,4 odstotka, banke so posojila odobrile z nizkim pribitkom. Pribitek je sicer stvar pogajanj med banko in posojilojemalcem, mi smo predvidevali, da so bili v povprečju 1,5 odstotka. V 20 letih bo tisti, ki je najel 200 tisoč evrov posojila v konjunkturi (ob predpostavki, da bo povprečni EURIBOR 2,5 odstotka), plačal skupaj okrog 290 tisoč evrov, od tega bo 90 tisoč obresti. Mesečna anuiteta pa je približno 1.200 evrov.

Cenejša nepremičnina, drago posojilo Leto in pol po začetku krize je trimesečni EURIBOR strmoglavil na 0,6 odstotka, banke pa so zaradi recesije močno navile pribitke. Predpostavili smo, da je treba na EURIBOR dodati tri odstotne točke. Ker so se nepremičnine precej pocenile, je mogoče primerljivo stanovanje kupiti za manj denarja. Koliko manj, je stvar pogajanj med prodajalcem.

Predvidevali smo, da je prihranek 15-odstoten, torej bi zdaj za primerljivo stanovanje plačali 170 tisoč evrov. Spet smo predvidevali, da bo povprečni EURIBOR v prihodnjih 20 letih 2,5 odstotka, pribitek pa tri točke. V 20 letih bo tisti, ki je posojilo najel, plačal 280 tisoč evrov, od tega bo plačal več kot 110 tisoč evrov obresti. Dodati je treba, da bo ta posojilojemalec plačeval visok pribitek vseh 20 let, razen če posojila v prihodnosti ne bo refinanciral.

Ali je primera sploh mogoče primerjati?

Tisti, ki je kupil nepremičnino, v kateri bo živel, pred letom in pol, je posojilo delno že odplačal in je precej na boljšem, kot tisti, ki bo posojilo šele začel plačevati. Seveda si vsak lahko pri banki izpogaja svoje, boljše pogoje od tistih, po katerih smo računali. Če pa potegnemo črto, vidimo, da bo čez 20 let nekoliko na boljšem tisti, ki gre v nakup pod pogoji, ki veljajo zdaj. Še enkrat poudarjamo, da gre za hipotetični primer ob navedenih predpostavkah.

Kje spremljati obrestne mere?

Gibanje obrestnih mer lahko spremljate v rubriki obrestni komentar, zadnja primerjava posojil je dosegljiva v članku Obrestni komentar: Banke znižale obresti za depozite.

Dobro je vedeti

Na kaj moram paziti, ko se odločim za najetje posojila?

  • Posojilo za nakup stanovanja najamemo le, če smo prepričani, da bomo službo oziroma stabilen vir prihodkov imeli tudi dolgoročno.

  • Posojila bodo v prihodnjih letih zaradi višjega EURIBOR precej dražja.

  • Obrestne mere so zaradi nizkega EURIBOR varljivo nizke, če se EURIBOR zviša za 2,5 točke, anuiteto zviša za četrtino.

  • Ali bodo cene nepremičnin še upadale, naj presodi kupec. Če verjame v to in se mu z nakupom ne mudi, se mu splača počakati.

KREDITI

Brez uspešnih podjetij in sposobnih ljudi z jasnimi cilji ni sodobne razvite države.

Tudi naše poslovanje je na visoki profesionalni ravni, ažurno, predvsem pa podprto z razumevanjem za posebnosti vašega delovanja in vaših načrtov.

Zavedamo se, da je dobro partnerstvo potrebno graditi.

Kreditno poslovanje

Podjetjem in fizičnim osebam svetujemo pri različnih oblikah kratkoročnih in dolgoročnih kreditov od 5 do 15 let.

Za fizične osebe so krediti od 5 do 30 let namenjeni predvsem za adaptacijo, gradnjo, dogradnjo, za nakup starih in novih stanovanj, nakupe gradbenih parcel, izplačilo dednih deležev ali deležev po razvezi.

Kratkoročni krediti

Predvsem so namenjeni za pravne osebe za financiranje tekočega poslovanja z rokom vračila do enega leta. Še posebej bi vas radi opozorili na kredite pod ugodnejšimi pogoji.

Ti so:

  • krediti na podlagi vezanega depozita pri banki,

  • krediti s poroštvom Republike Slovenije,

  • krediti za pripravo izvoza blaga in storitev in za izvoz na osnovi refinanciranja slovenske izvozne družbe (SID),

  • krediti za uvoznike.

Obrestna mera za kredite je določena z veljavnimi obrestnimi merami posamezne banke. Odvisna je od ročnosti kredita, bonitete pravne osebe, vrste zavarovanja in vašega poslovanja. Obrestna mera za kredite na podlagi vezanega depozita pri banki se oblikuje kot seštevek obrestne mere depozita in določenega pribitka, ki je odvisen od razmerja med depozitom in kreditom.

Dolgoročni krediti

Pri financiranju projektov sodelujemo z dolgoročnimi krediti z rokom vračila do 15 let. Dolgoročni krediti so namenjeni predvsem financiranju novih poslovnih procesov, posodobitvi in razširitvi obstoječega poslovanja oziroma vlaganju v trajna obratna sredstva...

Odkup terjatev

Odkup terjatev omogočamo v višini odkupljene terjatve z upoštevanjem diskonta glede na boniteto terjatve.

Dodatna ponudba za mala podjetja

Malim podjetjem in samostojnim podjetnikom ponujamo poleg vseh naštetih oblik kreditiranja in garancij še kredite pod ugodnejšimi pogoji.

Ti so:

  • krediti na osnovi sodelovanja s posameznimi občinami oziroma občinskim skladi (pogoji kreditiranja so odvisni od dogovora z občino oziroma skladom),

  • krediti na osnovi razpisov Sklada Republike Slovenije za razvoj malega gospodarstva,

  • gotovinski krediti, zavarovani s hipoteko.

Zavarovanje kreditov

Kredite lahko zavarujete z eno od naslednjih oblik zavarovanja:

  • s hipoteko (zastava nepremičnine)

  • z depozitom pri banki,

  • z zavarovanjem pri zavarovalnici,

  • s poroštvom,

  • z vrednostnimi papirji, ki kotirajo na borzi, državnimi vrednostnimi papirji in vrednostnimi papirji centralne banke.

Top nove objave
Vse objave
Arhiv
Išči po ključnih besedah
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page