top of page

Posojila in krediti za podjetja, ki ne dobijo denarja na banki

Ste s.p. ali mikro podjetje in potrebujete kredit?

Avtor: Uredništvo Vzajemci.com Vir: STA

Banka Volksbank in Evropski investicijski sklad (EIF) sta podpisala dogovor o izdaji podrejenega dolga v višini 8,75 milijona evrov. Pridobljena sredstva bo Volksbank namenila za podporo mikro podjetjem in samozaposlenim podjetnikom v Sloveniji. Banka se je obvezala za ta namen v letu in pol nameniti 17,5 milijona evrov.

Sorodni članki
  • IMF izboljšal napoved letošnje rasti za Slovenijo, poslabšal napoved za 2017

  • Mineva 25 let od uvedbe tolarja

  • Prva dama IMF svari pred protekcionizmom

  • Banke v okolju nizkih obrestnim mer prenavljajo poslovne modele

  • Banke v sedmih mesecih z 270,9 milijona evrov čistega dobička

Dogovor je bil podpisan v okviru instrumenta Progress Microfinance, ki ga financirata Evropska komisija in Evropska investicijska banka (EIB), upravlja pa ga EIF, ki je del skupine EIB. V okviru tega programa se zagotavljajo jamstva in financira instrumente za mikrofinančne posrednike.

Na voljo 17,5 milijona evrov svežih posojil

Iz banke Volksbank so sporočili, da bodo na podlagi pogodbe lahko zagotavljali dodatno podporo slovenskim mikro podjetjem in samozaposlenim podjetnikom. Dogovor bo namreč banki omogočil znatno povečanje trenutnih aktivnosti na tem področju. Banka se je z dogovorom tako obvezala mikro gospodarstvu v roku leta in pol nameniti 17,5 milijona evrov. Mikro podjetja, ki želijo zaprositi za kredit v okviru instrumenta Progress Microfinance, se lahko obrnejo neposredno na Volksbank. Mikro podjetniki bodo lahko najeli posojilo v višini največ 25.000 evrov, skrajni rok zapadlosti kredita pa je 22. december 2019.

Zavarovanje posojila

Podjetniki lahko posojilo zavarujejo z menicami, poroštvom lastnika in nepremičnino ali z menicami in poroštvom fizičnih oseb (t.i. bianco kredit). Eden izmed pogojev za najem bianco kredita je, da podjetje posluje najmanj eno celo koledarsko oz. poslovno leto.

Ugodne obrestne mere

Obrestne mere pri mikrokreditih so fiksne in znašajo šest odstotkov letno za kredite zavarovane z nepremičnino in sedem odstotkov letno za bianco kredit. Posojilojemalec je deležen moratorija na odplačilo glavnice do najmanj 31. decembra 2013. Posojilojemalec je lahko katero koli mikro podjetje, ki zaposluje manj kot 10 oseb. Letni prihodki podjetja in letna bilančna vsota ne smeta presegati dveh milijonov evrov v zadnjem poslovnem letu. Kreditojemalec poleg tega ne sme biti plačilno nesposoben ali v stečajnem postopku.

Top nove objave
Vse objave
Arhiv
Išči po ključnih besedah
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page