top of page

Nov javni poziv za kreditiranje pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in drugih zasebnikov

Nov javni poziv za kreditiranje pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in drugih zasebnikov

Finančne vzpodbude - Kredit

Torek, 03 Maj 2011 00:00

V petek, 29. aprila je bil v Uradnem listu RS, št. 32/2011 objavljen nov javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in zasebnikov z oznako 46PO11, ki ponuja 20 milijonov EUR za ugodno kreditiranje različnih naložb na področjih varstva okolja.

Upravičene osebe lahko pridobijo ugoden kredit za naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, to je proizvodnjo energije iz obnovljivih virov energije in izvedbo ukrepov učinkovite rabe energije. Krediti so na voljo še za naložbe v zmanjšanje drugih emisij v zrak, za naložbe na področju gospodarjenja z odpadki, vključno z zamenjavo azbestnih strešnih kritin, naložbe na področju varstva voda, učinkovite rabe vode, odvajanje odpadnih vod ali oskrbo s pitno vodo ter letos tudi za začetne naložbe v nekatere okoljske tehnologije.

Posamezen kredit lahko doseže do 2 milijona eurov, za vsako vrsto naložbe pa javni poziv določa tudi najvišji odstotek priznanih stroškov, ki jih investitor lahko financira z ugodnim kreditom Eko sklada.

Najnižja letna obrestna mera za te kredite je trimesečni EURIBOR + 1,5 %, pri čemer se ob dodelitvi kredita morebitna državna pomoč ugotavlja in dodeljuje po pravilu "de minimis" oziroma po pravilih dodeljevanja regionalnih državnih pomoči. Za kredite za naložbe v naprave za proizvodnjo ali soproizvodnjo električne energije pa je določena obrestna mera trimesečni EURIBOR + najmanj 1,5 % oziroma višji fiksni pribitek, ki se določi tako, da ne zagotavlja pomoči države. Odplačilna doba kreditov z vključenim moratorijem je največ 15 let oziroma do 5 let za nakup opreme in vozil skladno z določbami javnega poziva. Dovoljen je največ enoletni moratorij na odplačilo glavnice kredita.

Vir: www.ekosklad.si

Hkrati kredit in nepovratna sredstva za nizko energijske in pasivne hiše

Finančne vzpodbude - Nepovratna sredstva

Četrtek, 21 Oktober 2010 00:00

Ta petek bo v Uradnem listu objavljena pomembna dopolnitev javnega poziva za nepovratne finančne spodbude občanom, ki investirajo v rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb (javni poziv 4SUB-OB10). Ti bodo lahko, če izpolnjujejo nekatere razpisane pogoje, pridobili hkrati nepovratna sredstva in ugoden kredit Eko sklada.

Franc Beravs: »Po novem lahko ponudimo možnost najema kredita Eko sklada tudi tistim občanom, ki kandidirajo za pridobitev nepovratnih sredstev za gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih hiš." (Vir: eko.dnevnik.si)

Razloge za vsebinsko dopolnitev pojasnjuje Franc Beravs, direktor Eko sklada: »Do konca septembra letos smo na javni poziv za nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb prejeli skoraj 60 vlog za gradnjo in nakup novih nizkoenergijskih in pasivnih hiš. Vlagatelji pogosto povprašujejo tudi po možnosti, da bi tovrstne naložbe kreditiral Eko sklad. Javni poziv, ki je doslej veljal, pa to možnost izključuje, zato vlagatelji za financiranje gradnje kredit najemajo pri komercialnih bankah, vendar pogosto po zelo neugodnih kreditnih pogojih. Na drugi strani ugotavljamo upad kreditiranja občanov v tem letu, predvsem zaradi možnosti pridobitve nepovratnih finančnih spodbud za omenjene naložbe. Občani namreč praviloma za isto naložbo niso mogli pridobiti nepovratnih sredstev in kredita Eko sklada hkrati.«

Javni poziv 4SUB-OB10 je sicer že doslej omogočal, da je vlagatelj v primeru, ko kandidira za najmanj tri ukrepe po javnem pozivu, ki predstavljajo obnovo iste stanovanjske stavbe, in če priznani stroški teh ukrepov znašajo več kot 20.000 evrov, za izvedbo takšnih ukrepov upravičen zaprositi za kredit Eko sklada kot tudi za nepovratno finančno spodbudo hkrati.

Eko sklad je namreč želel zagotoviti kombinacije namenskih finančnih spodbud tudi za druge finančno zahtevnejše naložbe in s tem povečati interes občanov na javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb. »Tako lahko poslej ponudimo možnost najema kredita Eko sklada tudi tistim občanom, ki kandidirajo za pridobitev nepovratnih sredstev za gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih hiš. Tudi v teh primerih gre namreč vedno za finančno zahtevne naložbe, ki presegajo vrednost 20.000 evrov priznanih stroškov,« je še dodal Beravs. V teh primerih višini nepovratne finančne spodbude in kredita skupaj ne smeta presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe.

#PrimerjajteponudbostanovanjskihkreditovBančne #FINANCIRANJEPODJETIJKREDITIZAPODJETJAINPOSO #MožnostiugodnegafinanciranjaMSPSIDSlovensk #KREDITIPOSOJILADENARGOTOVINAZAPODJETJAIN #KreditnoposredovanjeČeželitesvojimstrankamo #KreditiizPosojilnegaskladazamalainsrednjev #FINANCIRANJEOBRATNIHSREDSTEVNatisniVUniCre #ašapotrebaNašarešitevKratkoročnofinanciranje #UgodnipodjetniškikreditiDataDOO15jun201 #StrukturiranofinanciranjeStepodjetjealiustan #KratkoročnikreditKratkoročnikreditzodplačil #KratkoročnikreditiPotrebujetefinančnasredstva #Posojilolahkoprinasdobitevsirednozaposleni #POSOJADENARJAZAMIKROINMALAPODJETJAOD1000 #PotrošniškikreditNašestoritveSkipNavigationL #FinanciranjeraziskavinrazvojazaMSP7Okvir #KreditizauresničitevvsehvašihželjaLonovikr #Mikrokreditizamikroinmalapodjetja #KreditnoposredovanjezapravneosebeFinančnos #SeznambankBankekijimjebiladodeljenajamstv #KREDITNOPOSREDOVANJEZAPODJETJAinOBRTNIKEOPRA #Hitrikreditjekreditkiseodobrinapodlagipo #Izberitepravooblikofinanciranjaposlovanjafin

Top nove objave
Vse objave
Arhiv
Išči po ključnih besedah
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page