top of page

Dejavniki podjetniške rasti, KREDITI, POSOJILA, KREDITIRANJE PODJETIJ

Dejavniki podjetniške rasti

31/8/2015

0 Comments

Dejavniki, ki vplivajo na rast so predvsem odvisni od tega ali smo se usmerili v t.i. mali posel ali pa v dinamično podjetništvo. Z nobeno odločitvijo ni v osnovi nič narobe, seveda pa je dinamični tisti, v katerega se usmerjamo, če želimo rasti preko lokalnega okolja, kjer smo pričeli s svojim delovanjem.

Medtem, ko je za mali posel značilno, da je njegova oblika s.p. ali samozaposlitveni d.o.o., bolj lokalnega značaja, razvojno skromen, z izključno notranjimi viri, se izogiba tveganja in konkurence in deluje za preživetje, je za dinamičnega značilno, da išče vedno nove možnosti, izzive in priložnosti, teži k uspehu, deluje globalno, je razvojno učinkovit,...predvsem pa se njegov značaj kaže v ustreznih poslovnih funkcijah podjetja. Danes nam sodobne tehnologije omogočajo, da tudi malo podjetje lahko deluje globalno, zato ni nobene potrebe več, da bi se podjetje sploh še usmerjalo izključno v lokalni trg, razen seveda, če je takšna njegova zavestna odločitev.

Prvi temeljni dejavnik, ki vpliva na uspešno rast podjetja (če seveda predpostavimo, da je izdelek/storitev zanimiv za trg in da je trg dovolj velik za rast ter se z navedenim v tem sestavku sploh ne ukvarjamo) so osebnostne značilnosti (vedenjski vzorci) podjetnika, ki vodi podjetje. V splošni slovenski podjetniški praksi se v malem podjetništvu po večini dogaja, da je podjetnik brez ustreznih podjetniških znanj in se nima niti namena poučiti, niti ne poišče profesionalne pomoči, niti ne ve, kje ustrezne nasvete pridobiti. Smiselno bi seveda bilo, da bi se ustrezno poučil o potrebnih ekonomskih prvinah podjetništva in dokler tega z znanjem in izkušnjami ne bi ustrezno dosegel, sproti iskal potrebne informacije in potrebna znanja pri profesionalcih ali preko ustreznega izobraževanja. Če želi podjetje uspešno rasti, potem je potrebno, da podjetnik, četudi ga zanima predvsem proizvodnja, sprejeti odločitev ali ne bo rasel ali pa bo prevzel tudi ustrezno managersko vlogo, katere uspešnost pa je povezana s predhodno navedenim. Za uspešno rast podjetja je pomembno, da ima podjetnik vizijo in strateško načrtovano usmeritev razvoja podjetja, da zna ustrezno upravljati s podjetjem, se je pripravljen neprestano izobraževati in osveževati svoje znanje ter ima ustrezne osebne značilnosti (se zaveda svojih negativnih vedenjskih vzorcev in intenzivno deluje na tem, da jih odpravi). Dejavniki uspešne rasti poleg zgoraj navedenega so tudi kreativnost, inovativnost, ustrezno financiranje, ustrezni sodelavci,...itd. Značilnosti dinamičnih podjetij so:

  • prvenstveno dobro in natančno opredeljeni cilji (dosežemo z načrtovanjem);

  • razumevanje celotne dejavnosti s katero se podjetje ukvarja (ne samo osnovne, temveč tudi vseh ostalih, s katerimi se ukvarja posredno in vplivajo na osnovni izdelek/storitev);

  • ustrezne osebne in poslovodne značilnosti vodilnega managementa;

  • razumevanje trga na katerem delujejo;

  • razumevanje priložnosti, nevarnosti, prednosti in slabosti podjetja z njegovimi akcijskimi rešitvami ozkih grl (slabosti podjetja);

  • razumevanje podjetniških financ;

  • jasen dobičkonosni motiv.

Dinamika usmerja kot rečeno v globalni trg, vendar pa je predpogoj, da je osnovna ideja do popolnosti razvita, da se izogiba podjetje nepotrebnim tveganjem in da predvsem pazi na svoj položaj na trgu. Temeljni cilj dinamike pa je realizirati kapitalski dobiček.

Top nove objave
Vse objave
Arhiv
Išči po ključnih besedah
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page