top of page

Financiranje rast podjetja s podjetniškimi krediti, posojili in posoja denarja za samostojne podjetn

Neposredni in posredni učinki podjetniške strasti na rast tehnoloških podjetij

30.06.2016Comments are closed.EF raziskave

Ključne besede:

Podjetniška strast, identiteta, tehnološka podjetja, rast

Avtorji:

  • Dr. Mateja Drnovšek, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani;

  • Dr. Melissa Cardon; Lubin School of Business, Pace University, Pleasantville, New York, U.S.A.

  • Dr. Pankaj Patel; Miller; College of Business, Ball State University, Muncie, Indiana, U.S.A.

Namen članka:

Članek je namenjen raziskovacem in praktikom podjetništva, ki jih zanima, kako emocije podjetnikov vplivajo na zastavljene poslovne cilje. Teorija in empirični podatki predhodnih raziskav kažejo, da je dolgoročna rast podjetja odvisna od zahtevnosti zastavljenih ciljev podjetja. Članek je še posebej zanimiv za tehnološke podjetnike in svetovalce tehnološkim podjetjem

Ciljna javnost:

Raziskovalci podjetništva, svetovalci majhnim podjetjem, podjetniki

Kratek povzetek objave:

V raziskavi empirično preverimo vlogo podjetniške strasti v rastočih tehnoloških podjetjih. Izhajamo iz teorije podjetniške strasti, ki jo je razvila Cardon in soavtorji (2009), ki pravi, da je podjetniška strast intenzivno čustvo, ki je neposredno povezano z identiteto posameznika v vlogi podjetnika. Podjetnikova identiteta je povezana z vlogo inovatorja, ustanovitelja in podjetnika – razvijalca poslov. Tokrat nas še posebej zanima identiteta razvijalca posla, saj je znano, da imajo tehnološka podjetja spekter ciljev, povezanih z rastjo podjetja, med drugimi razvoj invencije v inovacijo in tržno posvojitev. V članku preverimo hipotezo, da bo prisotnost strasti, povezane z razvojem posla, v podjetniku vzpodbudilo tiste mehanizme postavljanja ciljev, ki spodbujajo angažiranje sposobnsoti in sredstev za doseganje podjetniške rasti. V članku hipotezo empirično potrdimo na longitudinalnih podatkih anketnega vzorca tehnoloških podjetij.

Uporabna vrednost za podjetja, priporočila za management:

Podjetnike ne moremo naučiti, kako naj postanejo bolj ali manj strastni. Lahko pa jim pomagamo v razvijanju osebne refleksije – kateri vidiki vodenja podjetja jim vzbujajo pozitivna čustva, in kako lahko ta pozitivna čustva usmerijo v doseganje produktivnih ciljev. Podjetnikom lahko tudi pomagamo v procesu spoznavanja lastne identitete in motivacije, ki jih je primarno vodila v podjetniško pot. Še posebej pomembno spoznanje, ki izhaja iz raziskave, je povezano z zastavljanjem ambicioznih ciljev. Zastavljanje ambicioznih poslovnih ciljev je pomemben element posameznikove psihološke samoregulacije. Kognitivna teorija pravi, da posamezniki, ki imajo bolje razvit samoregulacijski mehanizm, učinkoviteje premagajo negativne psihološke učinke neuspeha in se hitreje re-aktivirajo v posel. Sposobnost reaktivacije po izkušnji neuspeha je še posebej pomembna za tehnološke podjetnike, ki se srečujejo z dosti manj predvidljivim okolje kot podjetniki sicer.

Revija objave:

Strategic Entrepreneurship Journal, 2016, vol10, iss2, str: 194-213

Rangiranje:

Top nove objave
Vse objave
Arhiv
Išči po ključnih besedah
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page