top of page

POSOJA DENARJA ZA PODJETJA IN POSAMEZNIKE

Hitri kredit zaradi neplačnikov

By CQADMIN | Published: 05/08/2014

Sem samostojni podjetnik. Moje poslovanje obsega ravno toliko, da preživim sam sebe in svojo družino, in če imam neplačnike, se mi to hitro pozna. Če plačniki zamujajo, potem imam težave s plačilom dajatev, in tega me je najbolj strah – nihče si namreč ne želi nakopati na glavo dacarjev. Da s prispevki v takšnih trenutkih ne bi imel težav, sem se na svoji bankidogovoril za hitri kredit v znesku tisočaka in pol. Marsikdo bi se ob takem znesku zgolj nasmehnil, a meni je nujno, da je hitri kredit varen. To pomeni, da ga je dovolj, da si po potrebi tudi nekajkrat plačam prispevke, a hkrati ne preveč, da se ne bi spozabil in plačal s tem še kaj drugega – kadar imaš denar na računu, ga je namreč enostavno zapraviti, a vrniti ga ni tako lahko.

Euribor

V življenju pride trenutek, ko brez kredita preprosto ne moremo izpeljati finančnih načrtov, ki smo si jih zastavili. Večina ljudi se kreditov na nek način boji – zaradi vseh posledic, ki jih prinaša (stroški, obveza, zastavitev premoženja, ipd). Kredit pa vendarle ni tako slab, kot bi se sprva zdelo. A o tem več na koncu prispevka.

Na spletnem portalu siol.net je bil objavljen zanimiv prispevek o obrestnih merah kreditov. Osnovno vprašanje pri kreditu je ali vzeti fiksno obrestno mero ali raje spremenljivo. Fiksne obrestne mere so vsaj enkrat višje, kot spremenljive (pribitek banke + euribor) in se gibljejo tudi okoli 6 odstotkov ali višje. Spremenljiva pa je odvisna od medbančne obrestne mere t.i. euribor, ki ga pa centralna banka lahko zviša. Omenjeni spletni portal zapiše: »zaradi velikih finančnih injekcij gospodarstvu v evrskem območju zgoditi, da se bo počasi začela povečevati inflacija, ki pa jo Evropska centralna banka (ECB) praviloma kroti z višanjem obrestnih mer, tudi euribora«.

Pred nami je torej gotovo višja inflacija, na katero na tem mestu opozarjamo že od začetka gospodarske krize. Za brzdanje inflacije centralne banke uporabljajo ukrep, da dvigujejo obresti. Torej se dvignejo obroki vsem, ki imajo svoj kredit vezan na spremenljivo obrestno mero. Ob tem bi še enkrat poudarili, da se vzporedno z dvigom obresti dviguje tudi inflacija. Inflacija pa pomeni razvrednotenje denarja, deloma tudi našega kredita. Torej dvig obresti ni nujno slab.

Pa se lahko dvigne tudi fiksna obrestna mera? Pogosto da. To je tudi zapisano kot opozorilo v kreditnih pogodbah. V primeru nepričakovanih dogodkov ali ob delovanju višji sil, si banka ohranja pravico, da dvigne tudi fiksno obrestno mero. Kaj bi se moralo zgoditi, lahko samo ugibamo. Prav pa je, da smo pred odločitvijo za kredit seznanjeni tudi s to možnostjo.

Kako kredit izkoristiti sebi v prid

Bankam in državi je v interesu, da smo zadolženi, ker smo potem preprosto odvisni od njih. Zato je modro, da kredit tudi izkoristimo sebi v prid. Kako? Pogosto si lahko s podaljšanjem dobe odplačevanja zmanjšamo obrok kredita. Nižji obrok je lažje odplačevati! S tem pa dobimo priložnost, da razliko vzporedno s kreditom varčujemo na različnih naložbenih računih (nikakor ne v denarju). Donos takšnega varčevanja nam bo pokril vse obresti kredita in v določenem trenutku (ponavadi na polovici dobe odplačevanja kredita) začel ustvarjati dobiček.

Če ne moremo podaljšati dobe odplačevanje, pa je priporočljivo, da vsaj 10 % kredita naložimo v različne naložbe. S tem imamo na strani rezervo, če bi se v določenem obdobju pojavile težave odplačevanja kredita. Istočasno pa nam donos naložb pokriva negativne obresti kredita. Kredit lahko torej izkoristimo tudi sebi v prid!

Javni razpis P7 2016 – mikrokrediti za mikro in mala podjetja

PREDMET PRODUKTA SO MIKROKREDITI ZA MIKRO IN MALA PODJETJA

15.02.2016 Podjetništvo, Računovodstvo, Razpisi 0

Predmet razpisa: Predmet produkta so mikrokrediti za mikro in mala podjetja.

Namen produkta je neposredno zagotavljanje ugodnih virov financiranja mikro in malim podjetjem s sedežem v Republiki Sloveniji, za nemoteno poslovanje in krepitev podjetniške aktivnosti.

Upravičeni stroški:

Mikrokredit se lahko porabi za materialne investicije in obratna sredstva, pri čemer se za upravičene stroške upošteva znesek z DDV.

Višina upravičenih stroškov projekta vlagatelja ni omejena.

Med upravičene stroške se upoštevajo:

  • izdatki za materialne investicije (nakup opreme, gradnja ali nakup poslovnih prostorov);

  • izdatki za nakup materiala in trgovskega blaga;

  • izdatki za opravljene storitve in

  • izdatki za plače (neto plača, dohodnina, prispevki iz in na plačo, povračilo stroškov prevoza na delo in z dela, stroški prehrane med delom), a največ do 50 % zneska kredita.

Med upravičene stroške ne spada nakup cestno transportnih sredstev.

Upravičeni stroški morajo nastati za potrebe poslovnih procesov, ki jih vlagatelj opravlja na območju Republike Slovenije.

Državna pomoč po pravilu de minimis se odobri le za upravičene stroške projekta, nastale od 1. 1. 2016 do vključno 25. 9. 2016. Za datum nastanka stroška se šteje nastanek dolžniško upniškega razmerja.

Pogoji za sodelovanje: Na razpis se lahko prijavijo mikro in mala podjetja (gospodarske družbe, samostojni podjetniki, zadruge z omejeno odgovornostjo, ki opravljajo gospodarsko dejavnost), ki imajo vsaj 1 zaposlenega in manj kakor 50 zaposlenih in imajo letni promet in/ali letno bilančno vsoto, ki ne presega 10 milijonov EUR.

Več o pogojih

Vrednost razpisa: Sredstva za mikrokredite v višini 5.000.000 EUR so zagotovljena iz Posojilnega sklada PS PIFI MG.

Od tega je predvidoma:

  • 4.000.000 EUR kreditov za MSP-je 5+ (podjetja registrirana več kot 5 let do dneva vložitve vloge),

  • 1.000.000 EUR kreditov pa za MLADE MSP-je (podjetja registrirana manj kot 5 let do dneva vložitve vloge).

Razpisnik: Slovenski podjetniški sklad

Rok: Javni razpis ima dva prijavna roka za oddajo vlog; 19. 2. 2016, 25. 5. 2016.

Prvi prijavni rok je 19. 2. 2016 s skrajnim rokom črpanja kredita 20. 6. 2016 in skrajnim rokom nastanka upravičenih stroškov do vključno 24. 6. 2016.

Drugi prijavni rok je 25. 5. 2016 s skrajnim rokom črpanja kredita 20. 9. 2016 in skrajnim rokom nastanka upravičenih stroškov do vključno 25. 9. 2016.

Dodatne informacije: Vse ostale informacije dobite na telefonskih številkah: (02) 234-12-88, (02) 234-12-74, (02) 234-12-59 in (02) 234-12-64 ali na e-naslovu: bostjan.vidovic@podjetniskisklad.si.

Razpisna dokumentacija: Razpisna dokumentacija je dosegljiva v pisni obliki na sedežu Slovenskega podjetniškega sklada in na spletni strani: http://www.podjetniskisklad.si/.

Gradite, kupujete ali opremljate svoje poslovne prostore? Potrebujete sredstva za financiranje tekočega poslovanja? Ste se odločili investirati v svojo dejavnost?

S sredstvi, ki jih lahko pridobite na podlagi razpisov Kreditne sheme Razvojne agencije Sora, vam lahko pomagamo pri uresničitvi vaših želja. V sodelovanju z občinami Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Železniki in Žiri, Območno obrtno-podjetniško zbornico Škofja Loka ter Gorenjsko banko d.d. Kranj nudimo ugodne dolgoročne in kratkoročne kredite.

Dodatne informacije:

Razvojna agencija Sora d.o.o.

Spodnji trg 2

4220 Škofja Loka

Tel. št.: 50 60 220

Opomba: Razpis za dolgoročne in kratkoročne kredite je odprt do porabe sredstev. Vsi prosilci morajo pred pričetkom zbiranja razpisne dokumentacije na Razvojno agencijo Sora posredovati vloge za rezervacijo sredstev. Sredstva se rezervirajo za 3 mesece. Kasneje pa je rezervacijo mogoče podaljšati še za največ tri mesece.

#Posojadenarjaposojilakreditihitrikrediti #Posojilaposojadenarjakreditihitrikrediti #KREDITIZAPODJETJA05142012postedbytadej #STRUKTURIRANOFINANCIRANJENatisniVokvirustr #FinanciranjeposlovanjaKopridobivanjesredstev #Posojilaposojadenarposojadenarjafinančni #Kratkoročnibrezobrestnigotovinskikrediti #BANČNIKREDITZAPODJETJEINSAMOSTOJNEGAPODJETNI #Posojadenarjaposojilafinančnivirigotovina #Posojadenarjafizičnimosebamrednozaposlenimo #5532264000AVTOHIŠARAJBARdooUlicaMiklošaKu #ObveznostidodobaviteljevPlačiloobveznostizz #KreditizaspDobrabilancaKreditizapodje #KREDITIINKREDITIRANJETERPOSOJILAZAMIKROINM #AbankaBankaKoperDeželnaBankaGorenjskabanka #Subvencijezazagoninovativnihpodjetij #KajjelastniozlastniškikapitalKakšnesopre #ABANKAVIPAddKratkoronikreditBANKACELJEd #POSOJILAINKREDITIZAPODJETJAKINEDOBIJONAB #NLBbanka #denar #POSOJADENARJAKREDITIZAPRAVNEINREDNOZAPOSLE

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page