top of page

Financiranje podjetij s krediti, posojili in denarjem. Krediti in posojila za mikro ter mala podjetj

Evropska komisija spodbuja financiranje socialnih in malih podjetij

Evropska komisija je predlagala uredbo, ki vsebuje nove ukrepe za spodbujanje financiranja socialnih podjetij in strategijo za dostop malih in srednjih podjetij do finančnih sredstev.

1 / 2

2 / 2

Težave s terjatvami? converta.si/bizi-zapadle-terjatve Samo v zadnjem letu nam je zaupalo terjatve več kot 400 upnikov.

Uredba, ki vsebuje nove ukrepe za spodbujanje financiranja socialnih podjetij, se nanaša na podjetja, ki imajo pozitiven družbeni vpliv in skušajo v okviru svojih podjetniških ciljev prispevati tudi k družbenim ciljem. Uredba uvaja oznako evropskih skladov za socialno podjetništvo.

Specializirani skladi za solidarnostne naložbe redki in premajhni Sektor socialnih podjetij v Evropi predstavlja okoli desetino vseh evropskih podjetij ter zaposluje več kot 11 milijonov ljudi. Čeprav ta podjetja pogosto prejemajo javno podporo, so za njihovo rast še vedno ključne zasebne naložbe prek skladov, ki vlagajo v socialne podjetnike. Takšni specializirani skladi za solidarnostne naložbe pa so redki in premajhni. Čezmejne naložbe v takšne sklade so po nepotrebnem zapletene in drage, ugotavljajo v Evropski komisiji.

Kaj prinaša nova uredba? Nova uredba tako polaga temelje za močan evropski trg skladov za solidarnostne naložbe. Za pridobitev oznake evropski sklad za socialno podjetništvo bo moral sklad dokazati, da je velik odstotek naložb (70 odstotkov vplačanega kapitala vlagateljev) namenjenih podpori socialnih podjetij. Skupna evropska oznaka bo vlagateljem omogočila boljše prepoznavanje skladov, ki vlagajo v socialno podjetništvo, in lažji dostop do teh skladov v EU, so prepričani v Bruslju. Enotna pravila o razkritju bodo zagotavljala jasne in učinkovite informacije o teh naložbah, vključujejo pa tudi zahteve o obveščanju vlagateljev glede spremljanja učinkov in poročanja o njih.

Ker je lahko vlaganje v socialna podjetja tvegano, bo sicer oznaka evropski skladi za socialno podjetništvo na začetku na voljo le profesionalnim vlagateljem. Ko bo okvir začel polno delovati, bo Evropska komisija preučila možne ukrepe, da se dostop do takih naložb omogoči tudi maloprodajnim strankam. Uredbo morata sicer potrditi še Evropski parlament in Svet EU.

Akcijski načrt za spodbujanje dostopa malih in srednjih podjetij do finančnih sredstevKomisija je že pred tem predstavila strategijo za spodbujanje dostopa malih in srednjih podjetij do finančnih sredstev z akcijskim načrtom, ki vključuje povečanje finančne podpore iz proračuna EU in Evropske investicijske banke (EIB). Novost je tudi predlog uredbe, ki določa enotna pravila za trženje skladov tveganega kapitala.

Cilj ukrepov ohranjanje kreditnega toka in izboljšanje dostopa do kapitalskih trgov V akcijskem načrtu so predstavljene različne politike za lažji dostop 23 milijonov evropskih malih in srednjih podjetij do finančnih sredstev. Cilj predlaganih ukrepov je ohranjanje kreditnega toka za ta podjetja in izboljšanje njihovega dostopa do kapitalskih trgov, in sicer z večjo izpostavljenostjo trgov in podjetij za vlagatelje ter z zmanjšanjem regulativnega in upravnega bremena, so sporočili iz Evropske komisije. EIB bo ohranila svojo dejavnost posojanja malim in srednjim podjetjem v višini približno 10 milijard evrov letno.

Olajšano pridobivanje sredstev za zagon podjetij Uredba za tvegani kapital za mala in srednja podjetja pa bo vlagateljem tveganega kapitala olajšala pridobivanje sredstev za zagon podjetij v Evropi. Tvegani kapital, ki zagotavlja osnovna finančna sredstva za zagon podjetja, namreč predstavlja pomemben vir dolgoročnih naložb v mlada in inovativna mala in srednja podjetja. Prav premajhen obseg in možnost zagotavljanja le nizkih stopenj kapitala sta skladom preprečevali, da bi imeli pomembnejšo vlogo pri zagonskem financiranju, zato so mala in srednja podjetja še vedno odvisna od kratkoročnih bančnih posojil.

Enotni pravilnik za trženje skladov Predlog uredbe tako uvaja enotni pravilnik za trženje skladov pod oznako Evropski skladi tveganega kapitala. Ko bodo izpolnjene zahteve, bodo vsi upravitelji ustreznih skladov lahko pridobivali sredstva v EU pod omenjeno oznako. Upraviteljem ne bo več treba izpolnjevati zahtev, ki se v vsaki državi članici razlikujejo. Skladi tveganega kapitala bodo z uvedbo enotnega pravilnika lahko pridobili več kapitalskih obveznosti in postali večji.

Skladi z oznako Evropski sklad tveganega kapitala bodo morali imeti vloženega vsaj 70 odstotkov kapitala sponzorjev v mala in srednja podjetja, podjetjem bodo morali zagotavljati lastniško ali navidezno lastniško financiranje, ne bodo uporabljali finančnih vzvodov, poleg tega pa bodo morali upoštevati enotna pravila in standarde kakovosti pri pridobivanju sredstev v EU. Predlog opredeljuje tudi merila za ustrezne skupine vlagateljev v te sklade in vsem upraviteljem tovrstnih skladov tveganega kapitala zagotavlja evropski potni list za trženje, ki bo omogočal dostop do ustreznih vlagateljev v EU.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page