top of page

Ne dobite kredita na banki? Posoja denarja pravnim osebam in samostojnim podjetnikom.

Pot do stanovanjskega kredita

Pot do stanovanja danes ni lahka, predvsem je krivec za to naraščajoči trend cen stanovanj. Stanovanjski krediti so zato priložnost, ki lahko skrajša težko pot do stanovanja, ki si ga močno želimo. Seveda pa obstaja nek osnovni pogoj, ki ga moramo izpolniti, da bi stanovanjski kredit sploh lahko pridobili, to je redni dohodek. Za redni dohodek, ki je potreben ob sklepanju pogodb za stanovanjski kredit, se smatrata plača redno zaposlenih oseb ali pa pokojnina brezposelnih. Redni dohodek je za kreditodajalca, ki je po navadi finančna institucija, prva oblika zavarovanja stanovanjskega kredita. Poleg tega se velikokrat stanovanjski krediti zavarujejo tudi z zastavo samo nepremičnine, kredit pa se nato odplačuje neko daljše obdobje (10, 20 lahko pa tudi več kot 20 let). Seveda je vsa poanta tega, da sklenemostanovanjski kredit ta, da lahko od dneva nakupa stanovanja in v času, ko finančni instituciji, ki je stanovanjski kredit odobrila, plačujemo anuitete, v tem stanovanju tudi živimo. Preden sklenemo stanovanjski kredit je smiselno obiskati čim večje število finančnih institucij, saj so pogoji odobritve kredita lahko zelo različni. Skozi različne ponudbe in razgovore z različnimi kreditodajalci si lahko izpogajamo boljše kreditne pogoje, kot če bi stanovanjski kredit najeli že pri prvem kreditodajalcu. Zavedati se moramo, da so stanovanjski krediti obveznost, ki nas bo bremenila daljše obdobje. Zato je smiselno porabiti dovolj časa za iskanje najbolj ugodne rešitve.stanovanjski krediti lahko prinašajo tudi razne skrite stroške, ki se jih v izhodišču niti ne zavedamo. Takšne pasti so lahko različne provizije in členi iz drobnega tiska. Zato moramo ob sklenitvi pogodbe s katero sklepamo stanovanjski kredit podrobno prebrati vse člene pogodbe, preden jo podpišemo.

Reševanje stanovanjskega problema s stanovanjskim kreditom

V zadnjih dveh desetletjih so cene nepremičnin v vseh večjih slovenskih mestih in nekaterih cenjenih lokacijah močno rastle. Stanovanjski krediti so namenjeni predvsem temu, da bi nam rast cen nepremičnin ne preprečila nakupa ali izgradnje stanovanj oziroma hiš. Trend gibanja cen zlasti v mestnih središčih, kjer prostora za izgradnjo novih stanovanjskih kapacitet ni več na razpolago, izrazito raste. Ponudba stanovanj in hiš na takšnih lokacijah v prihodnosti skorajda gotovo ne bo rastla, zato odlašanje z nakupom ni ravno smiselno. Stanovanjski kredit lahko reši zagato, ki ji v tem primeru nastala. Poglejmo si, katere najbolj osnovne značilnosti imajo stanovanjski krediti. Ena izmed najpogostejših zmot na katere naletimo, je ta, da so številni ljudje zmotno prepričani, da se stanovanjski kredit uporablja le za nakup stanovanja ali hiše. Vendar pa je to le ena izmed možnosti namenske rabe stanovanjskega kredita. Stanovanjski krediti se uporabljajo tudi za gradnjo nove hiše, možno pa jih je pridobiti tudi za namen prenove starega oziroma starejšega stanovanja ali stanovanjske hiše. V bistvu se stanovanjski krediti lahko uporabi za skorajda katerikoli način, s katerim posamezniki rešujejo svoje stanovanjske probleme in vprašanja. Tako nam stanovanjski krediti lahko služijo za kritje prispevkov pri skupni gradnji stanovanjskega poslopja, ali pa z njimi tudi kupimo zazidljivo zemljišče. Številni posamezniki pa se znajdejo tudi v položaju, ko svoj stanovanjski problem lahko rešijo z odkupom dednih deležev od stanovanja, ki so ga podedovali z ostalimi dediči. Vidimo lahko, da so stanovanjski kreditiizjemno fleksibilna rešitev za reševanje stanovanjskih problemov in da nikakor niso vezani le na nakup stanovanja, ampak segajo precej širše od tega.

Prednosti hipotekarnih kreditov

Osnovna prednost, ki jo hipotekarni krediti ponujajo, je možnost daljše dobe odplačevanja. Tako gotovinski, kot hipotekarni kredit lahko pri večini bank odplačujemo do 30 let, pod pogojem, da nam starost to dopušča. Hipotekani kredit je lahko tudi bolj ugoden, v smislu nižje obrestne mere, hkrati pa se nemalokrat izkaže, da je vpis hipoteke cenejši od zavarovanja kredita pri zavarovalnici. Obrestna mera bo nižja predvsem v primerih, ko banka oceni, da je kredit zelo dobro zavarovan. To pomeni, da najamete sorazmerno nizek kredit glede na vrednost nepremičnine s katero ga zavarujete. Stanovanjski hipotekarni kredit Pri stanovanjskih hipotekarnih kreditih gre za namensko financiranje, denar pa morate porabiti za nakup ali gradnjo nepremičnine, ali pa za poplačilo deleža ob ločitvi ter dedovanju. Višina kredita, ki ga lahko najamete je odvisen tako od vašega neto dohodka, kot tudi od vrednosti nepremičnine, ki bo služila za vpis hipoteke. Banke namreč ne ponujajo kredita v enaki višini, kot znaša vrednost nepremičnine, ampak ga za določen odstotek (vsaj 20 %) znižajo. To pomeni, da lahko s hišo vredno 100.000 EUR dobite največ 80.000 EUR kredita. Najlažje je sicer zavarovati kredit za nakup nepremičnine, saj ga lahko zavarujemo kar s hipoteko na pravkar kupljeno stanovanje ali hišo. Ampak kot že rečeno, morate imeti vsaj 20 % lastnih sredstev. Gotovinski hipotekarni kredit Gotovinski hipotekarni kredit je nenamenski kredit in banke ne bo zanimalo, kako boste sredstva porabili. Od stanovanjskega se razlikuje tudi po višji obrestni meri, ravno tako pa bo najvišja višina kredita zgolj 70 % vrednosti hiše ali manj. Banke so namreč ocenile, da gre pri tovrstnih poslih za povečano tveganje in so ustrezno reagirale. Vir: http://www.krediti.co/

Kam po kredit?

Če se odločate za najem kredita,obiščite vse banke, preglejte vse ponudbe in po potrebi za ugodno obrestno mero tudi barantajte. V igri so namreč vsote, pri katerih se to gotovo splača! Koliko kredita lahko dobim? Prvo dejstvo, ki se ga moramo zavedati je, da je višina kredita omejena in je vezana na vaše dohodke. Kredita lahko dobite le toliko, da vaša mesečna obveznost poplačila ne bo presegala 1/3 vaših mesečnih prihodkov. Maksimalna odplačilna doba kreditov v večini bank je 30 let. Kakšne so obresti? Pri dolgoročnih kreditih, kot je npr. stanovanjski, je višina obrestne mere najpomembnejša karakteristika, saj lahko razlika v obrestni meri za 1 odstotno točko pri dvajsetletnem kreditu za 100.000 € nanese tudi preko 15.000 € razlike v poplačilu. Kako do najugodnejše ponudbe ... Preklikamo lahko vse spletne strani bank, obiščemo vse poslovalnice, pa nam najugodnejše obrestne mere ne bo uspelo dobiti, če ne bomo malo »barantali«. Dokler k banki ne boste prišli z ugodnejšo ponudbe druge banke, vam bodo težko spustili obrestne mere. Ko jim boste dejansko pokazali ugodnejšo ponudbo, bo mogoče marsikaj. Obrestne mere bodo seveda ugodnejše ob zavarovanju kredita npr. z nepremičnino.

Ugodna obrestna mera za kredit

Banke za določen znesek omogočijo pridobitev denarja takoj, potem pa postopno, na več mesecev razdeljeno odplačevanje posojenega denarja oz. kredita. Ta »določen znesek« določajo različne obrestne mere. Od mnogih dejavnikov je odvisno, kakšno obrestno mero banka ponudi oz. zahteva za najem kredita. Po navadi kratkoročnikrediti manjše količine denarja vsebujejo fiksne obrestne mere, pri katerih banka točno ve, koliko bo kreditpreplačan. Dolgoročnejši krediti, pri katerih gre po navadi tudi za večje zneske posojila, imajo prav tako lahko fiksnoobrestno mero, vendar je pogostejša spremenljiva obrestna mera, dandanes pogosto temelječa na sistemih EURIBOR ali LIBOR. Pri najemu kreditov bodite pozorni, saj nekatere banke pri računanju obrestnih mer za kredite uporabljajo starejše, višje vrednosti EURIBOR-ja, s čimer se odplačilo kredita lahko precej podraži. EURIBOR in LIBOR sta kazalca povprečnih obrestnih mer večjega števila bank, ki jih te banke zaračunavajo svojim strankam. Prvi kaže povprečne obrestne mere 57 evropskih bank, drugi pa povprečne obrestne mere največjih londonskih bank. Oba vrednosti beležita vsak dan, izračuni pa se po navadi nanašajo na povprečje od enega tedna do enega leta. LIBOR se navadno uporablja za večje zneske posojil do pet let, v Evropi, tako tudi v Sloveniji, pa banke spremenljive obrestne mere največkrat računajo s pomočjo EURIBOR-ja. Slovenske banke se pri računanju obrestnih mer za kredite po navadi odločajo za tri-, šest- ali dvanajstmesečni EURIBOR, izkazalo pa se je, da je najpogosteje najugodnejši trimesečni EURIBOR, zato velja poiskati ponudbo, ki sloni na njem.

Kako najti dober ugoden kredit

Krediti so pomemben del življenja glede na to, da gre za finančni produkt, ki je povezan z visokimi vsotami denarja, je prav, da se vsak, ki se na najem kredita pripravlja, tudi dodobra pozanima o lastnostih kredita, o tem, kaj najem kredita zaradi spreminjanja mesečnih obrokov pomeni za osebne finance ter nenazadnje tudi o tem, kako izbratinajugodnejšo kreditno ponudbo med vsemi, ki so trenutno na trgu. Slednji korak je mogoče celo najpomembnejši med vsemi, saj si z dogovorjeno obrestno mero določimo višino mesečnega obroka, ki pa je podatek, ki vas mora najbolj zanimati. To še posebej velja pri visokih in dolgoročnih stanovanjskih kreditih, kjer so ostali stroški manj pomembni, saj se zaradi višine glavnice vsaka desetinka obrestne mere še kako pozna. Pri nižjih kreditih pa so pomembni tudi ostali stroški povezani s kreditom (stroški odobritve, stroški vodenja računa, itd.). Ko se odločate za najem kredita, je potrebno narediti primerjavo kreditnih ponudb, saj so razlike med bankami precej velike. Izberete tri ali štiri banke, ki se vam zdijo najbolj ugodne in tudi osebno stopite do njih ter si pridobite konkretno ponudbo. Vsekakor imejte na tem prvem sestanku s seboj tudi zadnje tri plačilne liste, saj so osnova za določanje vaše kreditne sposobnosti. Pri kreditih se je možno pogajati za dobre pogoje. Najslabše kar lahko naredite je to, da stopite do svoje banke in sprejmete prvo ponudbo, ki vam jo dajo. Dajte jim vedeti, da ste za ugoden kredit pripravljeni menjati banko in če ponudbe ne bodo izboljšali, to tudi storite. Za ugoden kredit se banko vsekakor splača menjati, postopek menjave pa je izjemno enostaven.

Stanovanjski kredit Gotovinski kredit Hitri kredit Hiperkalni kredit Depozit

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page