top of page

Kapitalska ustreznost, plačilna sposobnost in likvidnost podjeti

Kapitalska ustreznost, plačilna sposobnost in likvidnost podjetij

05.03.2014 11:52

Kako spremljati denarni tok in plan likvidnosti- o tem boste več izvedeli na seminarju Poslovne akademije 26.marca v Ljubljani

MANJA PUŠNIK

Plačilna sposobnost podjetja je močno odvisna od poštene vrednosti premoženja podjetja (zaloge, terjatve, naložbene nepremičnine, dolgoročne finančne naložbe), ročnosti virov financiranja podjetja oziroma dolgoročnega financiranja kratkoročnih sredstev (čisti obratni kapital) ter od deleža kapitala, vrednotenega po tržni vrednosti, v delu pasive bilance stanja, kot tudi sposobnosti generiranja zadostnih pozitivnih denarnih tokov v poslovanju podjetja v prihodnje. Tako pravi strokovnjakinja Nadja Zorko, predavateljica na seminarju Poslovne akademije, ki bo 26.marca v prostorih GZS Ljubljani.

Na seminar se lahko prijavite tukaj.

Zahteve po krepitvi lastnega kapitala podjetij v strukturi virov financiranja se danes povečujejo, tudi zaradi vse več sprememb, tveganj in negotovosti v okolju, ki povečujejo zahtevo po potrebnem kapitalu podjetja.

Celovit in kontinuiran planski proces, ciljno vodenje in intenziven nadzor nad vsemi poslovnimi in finančnimi tveganji, s katerimi se sooča podjetje ter priprava ukrepov, nadzor nad zadostnostjo ustvarjenega dobička iz poslovanja (EBIT), zadostnostjo ustvarjenega pozitivnega denarnega toka (EBITDA) ter ustreznostjo naložbenega procesa ter vzdrževanje ustrezne likvidnostne rezerve podjetju omogoča ohranjanje likvidnosti, pravi Nadja Zorko.

Pozitiven denarni tok

Poslovno in finančno prestrukturiranje je v tem času, ko se trgi postavljajo na neke nove ravni oziroma, ko se okolja spreminjajo, kontinuiran proces, ki se začne, ko si "zdrav". Le tako dosežemo nujno fleksibilnost sistemov in omogočimo postopno razdolževanje ter zmožnost ustvarjati pozitivne denarne tokove.

Pomembno se je zavedati, da mora biti pozitivni denarni tok v delovanju podjetja generiran iz rednega poslovanja,. Konkretno: prek obsegov prodaje oziroma ustvarjenega EBIT (dobiček iz poslovanja) in je srednjeročno odvisen tudi od razmerja med amortizacijo in novimi naložbami. "Odvisen je tudi od koriščenja notranjih rezerv v procesih(obratni kapital), tudi zmožnosti pridobitve potrebne dolžniških virov financiranja ter navsezadnje od zadržanega dobička - vse navedeno izključno ob pogoju, da kupci plačajo svoje dolgove do podjetja, " pravi Nadja Zorko.

Glede na dogajanja na finančnih trgih in visoko zadolženost naših podjetij postaja proces razdolževanja in nadomeščanja zunanjih dolžniških virov financiranja pri bankah s pomočjo krepitve kapitalske ustreznosti, koriščenjem notranjih rezerv, s prodajo poslovno nepotrebnega premoženja, z optimiranjem procesov in zmanjševanjem deleža fiksnih stroškov v stroškovni strukturi nujno!

#Posojadenarjaposojilakreditihitrikrediti #Posojilaposojadenarjakreditihitrikrediti #KREDITIZAPODJETJA05142012postedbytadej #STRUKTURIRANOFINANCIRANJENatisniVokvirustr #FinanciranjeposlovanjaKopridobivanjesredstev #Kratkoročnibrezobrestnigotovinskikrediti #Posojadenarjafizičnimosebamrednozaposlenimo #BANČNIKREDITZAPODJETJEINSAMOSTOJNEGAPODJETNI #Posojadenarjaposojilafinančnivirigotovina #Posojilaposojadenarposojadenarjafinančni #Posojilakreditifinančniviriposojadenarja #5532264000AVTOHIŠARAJBARdooUlicaMiklošaKu #ObveznostidodobaviteljevPlačiloobveznostizz #NLBbanka #KREDITIINKREDITIRANJETERPOSOJILAZAMIKROINM #AbankaBankaKoperDeželnaBankaGorenjskabanka #KajjelastniozlastniškikapitalKakšnesopre #Subvencijezazagoninovativnihpodjetij #KreditizaspDobrabilancaKreditizapodje #POSOJILAINKREDITIZAPODJETJAKINEDOBIJONAB #PomenfinanciranjaFinanciranjepodjetjajetemel #Kapitalskaustreznostplačilnasposobnostinlikv

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page