top of page

Slovenski podjetniški sklad v novo leto z zelo ugodnimi mikrokrediti za mikro in mala podjetja

Začetek leta je Slovenski podjetniški sklad pričel z objavo razpisa P7 – mikrokrediti, ki mikro in malim podjetjem omogočajo ugodna likvidna sredstva za tekoče poslovanje podjetij. Razpis omogoča enostavnejši in hitrejši postopek pridobivanja kredita, z nižjimi zahtevami po zavarovanju, nižjo obrestno mero in možnostjo koriščenja moratorija pri vračilu kredita. Razpis je v Uradnem listu RS št. 1/2014 objavljen danes, dne 3. 1. 2014.

Splošne informacije o mikrokreditih Na razpis se lahko prijavijo mikro in mala podjetja (gospodarske družbe, samostojni podjetniki, zadruge z omejeno odgovornostjo, ki opravljajo gospodarsko dejavnost), ki imajo vsaj enega zaposlenega in manj kakor 50 zaposlenih ter imajo letni promet in/ali letno bilančno vsoto, ki ne presega 10 milijonov evrov. Podjetniki bodo lahko pridobili od 5.000 do 25.000 evrov mikrokredita za kritje različnih stroškov poslovanja podjetja, razen nakupa cestno-prometnih vozil. Mikrokredit pa tudi ni namenjen poplačilu že obstoječih kreditov ali leasing pogodb vlagatelja. Obrestna mera za mikrokredite bo 3,5 % fiksno, kar predstavlja izredno ugodno obrestno mero. Najkrajša ročnost kredita bo 12 mesecev, najdaljša pa 60 mesecev. Najdaljši možni moratorij na odplačilo glavnice je 6 mesecev. Začetek moratorija se prične z zapadlostjo roka za črpanje kredita. Način odplačevanja kredita je mesečno, obročno. Bonitetna ocena podjetja po bonitetnem modelu S.BON AJPES (na podlagi zadnjih objavljenih računovodskih izkazov) mora dosegati oceno od SB1 do vključno SB7, kar pomeni, da je zmožnost poravnavanja obveznosti vsaj povprečna. V letu 2013 pomoč za 760 projektov malih in srednje velikih podjetij V letu 2013 je Slovenski podjetniški sklad odobril nekaj več kot 95 milijonov evrov ugodnih finančnih sredstev in s tem podprl 760 različnih projektov MSP v Sloveniji. Največji delež pomoči pomenijo garancije za zavarovanje bančnih kreditov. Zaradi ugodnejšega zavarovanja ter nižje obrestne mere kredita, ki je delno zavarovan z garancijo SPS, postajajo med podjetniki garancije vedno bolj priljubljene. Skupno je bilo izdanih 245 garancij v višini 55,2 milijonov evrov. Posebna skupina garancij je namenjena zavarovanju kreditov za tehnološko zahtevnejše projekte. Z mikrokrediti (P7) je SPS podprl 212 podjetij in jim skupno razdelil per milijonov evrov. S subvencijo za zagon inovativnih podjetij (P2) je bilo podprtih 40 novih, inovativnih podjetij, mlajših od 18 mesecev, ki so kandidirala prvo leto. 90 podjetij je prejelo subvencijo že drugo oziroma tretje leto zapored. Tako je bilo skupaj razdeljenih štiri milijoneevrov zagonskih subvencij.

Veliko povpraševanje v letu 2013 je bilo tudi po subvencijah za nakup nove tehnološke opreme (P4), ki jih je SPS na pobudo financerja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, lahko ponovno po letu 2009 razpisalo. 173 podjetij je za nakup nove tehnološke opreme uspelo pridobiti do 50 % subvencije, kar je skupaj predstavljalo 31,1 milijonov evrov.

Državne pomoči Slovenskega podjetniškega sklada ustvarjajo pozitivne učinke SPS meri uspešnost dodeljenih pomoči na podlagi letne analize podjetij, ki so prejela državno pomoč. Rezultati so pozitivni, saj so podprta podjetja v obdobju 2004 – 2013:

• ustvarila 8.564 novih delovnih mest oz. 2 novi delovni mesti na podjetje v treh letih, • ohranila 90.000 delovnih mest, • povečala dodano vrednost na zaposlenega za 18% in se s tem približala povprečju konkurenčnih podjetij v EU.

Več o dobrih praksah, rezultatih in prejemnikih na www.podjetniskisklad.si

#Finančnivirizaslovenskamikroinmalapodjetja #Kreditizafinanciranjeobratnihsredstev #FINANČNIVIRINAMENJENIZARASTINRAZVOJPODJETJA #Posojadenarjakreditifinančniviriposojila #UGODNIKREDITIZAPODJETJAEmailGarancijesklada #FinannaustanovaImeposojilainpovezavadoopis #gotovina #KratkoročnikreditiDolgoročnikreditiPosebnapon #1893777000013dooArkovaulica135280Idrija #Posojilaposojadenarjakreditifinančniviri #KreditzafinanciranjeosnovnihsredstevKreditje #FINANCIRANJEPODJETJAPrifinanciranjupodjetjava #KREDITIZAPODJETJAInvesticijskofinanciranjeFi #KratkoročnikreditKratkoročnikreditzodplačil #Zapodjetjainposameznikekinedobijokreditan #Edennajpomembnejšihaspektovpodjetništvajetudi #POSOJADENARJAKREDITIPOSOJILAFINANČNIVIRI #KratkoročnikreditKratkoročnikreditzodplačiln #Zavsekinedobitekreditaaliposojilanabanki #POSOJADENARJAKREDITIZAPRAVNEINREDNOZAPOSLE #Kratkoročniposojilazapodjetjatersamostojnepo #KreditzgarancijoSlovenskegapodjetniškegasklad #Alivašeposlovanjestagnirazaradipomanjkanjaf #ABANKAVIPAddKratkoronikreditBANKACELJEd #Posojadenarjakreditiposojilabankabančniv #posojilo #KreditiranjeinFINANCIRANJEMAJHNIHINSREDNJEVE #KREDITIVDOMAČIVALUTINOMINALNAOBRESTNAMERA

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page