top of page

PODJETNIŠKA RAST IN FINANCIRANJE KREDITOV ZA PODJETJA TER SAMOSTOJNE PODJETIKE

Strategije podjetniške rasti

31/8/2015

0 Comments

Podjetje ima več možnosti za rast:

  • generično ali z diverzifikacijo;

  • s franšizami, z nakupi in prodajami licenc;

  • z joint-venture posli;

  • s strateškimi partnerstvi;

  • s spojitvami, pripojitvami in prevzemi.

Za katero strategijo rasti se bo odločilo, je odvisno predvsem od tega kaj želi z navedenim doseči, je pa potrebno, da so v vseh primerih zagotovljeni določeni pogoji.

Pri generični strategiji rasti načrtujemo povečanje prodaje istega izdelka/storitve na obstoječem trgu, pri diverzifikacijski strategiji rasti pa načrtujemo uvajanje novega trga ali novega izdelka/storitve (prodajo istega izdelka/storitve na novem trgu, novega izdelka/storitve na obstoječem trgu ali novega izdelka/storitve na novem trgu). Da podjetje lahko raste generično, je predhodno potrebno da ima zagotovljena dva pogoja:

  • dovolj velik in rastoči trg; rast s povečanim obsegom prodaje;

  • ustrezna dobičkonosnost; povečujemo dobiček.

Za oboje je potrebno prvenstveno izdelati:

  • za trg: natančno analizo obstoječega stanja trga in izdelkov/storitev, posledično natančen marketinški načrt;

  • za dobičkonosnost: načrtovanje proizvodne/storitvene učinkovitosti, nadzor dobave,... analizirati trenutno dobičkonosnost, solventnost, likvidnost, možnosti dodatnih možnosti financiranja,... posledično ustrezno celoviti finančni načrt s strogim nadzorom financ, režije in marketinške učinkovitosti.

Potrebno je preveriti tudi ostale dele obstoječega poslovnega načrta in predvsem proučiti ali imamo tudi pri dejanskem stanju ustrezno obliko poslovodenja oz. je potrebno načrtovati novo, ki bo ustreznejša planirani generični rasti. Podjetje MORA imeti zagotovljenih dovolj finančnih virov, da bo lahko financiralo svojo načrtovano rast. Ker se v tej obliki rasti podjetje predvsem financira iz lastnih sredstev in kreditov, je značilno v tej obliki rasti visoka dobičkonosnost in istočasno dokaj visoka zadolženost, zaradi česar je nujno, da podjetje poskrbi za ustrezen denarni tok, da ne pride do nelikvidnosti (kratkoročna nezmožnost plačevanja računov) ali celo insolventnosti (dolgoročne nezmožnosti plačevanja obveznosti), ki vodi v zaton podjetja. Podjetja se ponavadi odločijo za diverzifikacijo, ko generično ne morejo več rasti (zasičen trg). Zanjo se podjetje ne odloča, dokler nima ustrezno organiziranega poslovanja v generični rasti. V primeru, da bi podjetje pričelo z diverzifikacijo medtem, ko poslovanje v generični rasti ni ustrezno organizirano (več o tem preberite v prispevku »Dejavniki rasti podjetja«) je velika verjetnost, da v diverzifikacijski rasti ne bo uspelo, kar pa bo hkrati vplivalo tudi na težave v generičnem delu rasti, kar je v velikih primerih v praksi povzročilo tudi zaton podjetja, zato je resnično potrebno biti previden pri navedenem in graditi svoje poslovanje načrtno in fokusirano. Namen diverzifikacije je podpreti temeljni, že obstoječi, program v podjetju in mu omogočiti nadaljnjo generično rast. Podjetje se lahko odloči tudi rasti z licenco ali franšizo pri čemer odločitev temelji na naravi posamezne glede na želje podjetnika. Razlika med licenco in franšizo je v tem, da gre pri licenci za nakup tehnologije, pri čemer se podjetje izogne dragim raziskavam in stroškom razvoja (npr. kinematografski IMEX), pri franšizi pa za prodajo celotnega poslovnega koncepta ('know how' kako organizirati celotno podjetja, proizvajati, kako obravnavati kupce, dobavitelje, kako prodajati,... - npr. McDonald's). Podjetje lahko tudi raste z joint-venture poslom, t.j. da dve podjetji za določen čas ustanovita skupaj tretje podjetje v namen, da izpeljeta določen projekt/posel, pri čemer si delita sredstva, prihodke in stroške. Podjetje se lahko tudi odloči za rast s strateškimi partnerstvi, pri katerih sta najpogostejša mreženje in podizvajalske pogodbe, katerih temeljni namen je zmanjševanje velikosti podjetij, kar v zadnjem času postaja trend v poslovnem svetu, saj s takšnim načinom rasti dosežemo bistveno učinkovitejše poslovanje. Sicer je bil takšen način bolj značilen na začetku za podjetja z visoko tehnologijo, sedaj pa se 'seli' tudi v 'navadno' poslovanje. Da se podjetje odloči za spojitev, pripojitev oziroma prevzem je odvisno od strateških in finančnih odločitev. Uspešne so lahko tudi pripojitve v malem gospodarstvu.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page