top of page

Kreditni krč popušča. Kreditiranje, financiranje in posojila za podjetja ter samostojne podjetnike s

Kreditni krč popušča

Kreditna aktivnost je višja od primerljive lanske. Da bi jo še pospešili, bomo uvedli jamstveno shemo za realni sektor, ukrep pa še preučujemo, je pojasnil minister za finance Franc Križanič.

1 / 2

2 / 2

Imate radi Rusijo? www.ruskatrgovina.si Izjemna ponudba najboljših ruskih jedi in izdelkov. Obiščite nas!

"Kreditna aktivnost se povečuje, seveda samo za kakovostne dolžnike. Del dolžnikov ostaja na obrobju, s temi se ukvarjamo na poseben način, tu banke same ne morejo pomagati, saj morajo ravnati v skladu s pravili varnega poslovanja," je dejal Križanič.

Vlada skuša okrepiti vlogo Kapitalske družbe Po njegovih besedah skuša vlada okrepiti vlogo Kapitalske družbe (Kad), predvsem pri iskanju ustreznih kadrov v podjetjih, v katerih je pomemben lastnik. Ti kadri naj bi pripravili ustrezne programe, s katerimi bi reševali podjetja tako, da bi postala "zanimiva za različne načine financiranja, bodisi za dokapitalizacijo, prevzeme ali kredite".

"Potrebnega bo nekaj časa, da se razmere umirijo"

Glavni vir dodatne kreditne aktivnosti so zdaj po njegovih besedah dejavnosti Slovenske izvozne in razvojne banke ter slovenske zakladnice. "Na evropskem bančnem trgu smo pridobili dovolj velika sredstva in jih poslali skozi finančni sistem, da se je krč sprostil," je pojasnil in dodal, da je zdaj potrebnega nekaj časa, da se razmere umirijo.

"Jamstveno shemo za podjetja je treba še analizirati" Na ministrstvu za finance analizirajo ukrep uvedbe jamstvene sheme za podjetja. Ob tem je Križanič izrazil pričakovanje, da bi sprejetje takšnega ukrepa "do neke mere znižalo obrestno mero, ker se bo tveganje še zmanjšalo". Da bi po ministrovih besedah preprečili moralni hazard, ukrep predvideva 50-odstotno ali celo nižjo udeležbo države pri jamstvih.

Rešitev za problem prenizke cene vinjet še iščejo

Glede položaja Družbe za avtoceste v RS (Dars) je ob predstavitvi rebalansa proračuna pojasnil, da medresorska skupina pripravlja predlog rešitev, ki bi omogočile normalno financiranje načrtov Darsa. Vinjete so prepoceni za normalno financiranje odplačil in gradnjo avtocestnega križa ter dodatnih razvojnih osi, je dejal. "Pripravlja se več variantnih predlogov, kako dolgoročno rešiti problem s prenizko ceno vinjet," je dejal.

"V železniško infrastrukturo bi lahko vlagali več" Vlaganja v železniško infrastrukturo so v predlogu prenovljenega proračuna po ministrovih besedah manjša, kot bi lahko bila. "Zlasti kot bi jih omogočilo črpanje evropskih sredstev," je opozoril. V vladi si v prihodnje obetajo povečano aktivnost na tem področju in posodobitev železniškega omrežja, predvsem na petem koridorju.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page