top of page

Mala in srednje velika podjetja : pridobitev nepovratnih sredstev za podjetja, krediti, financiranje

Kako v dveh urah poiščete nepovratna sredstva za mala podjetja?

Share1

Tweet

+11

Share8

Pin1

Total Shares 11

Da živimo v najbolj hitri družbi v zgodovini človeške vrste, verjetno ni nobeno odkritje za vas. Ker so vse informacije »le en klik stran«, danes vsi pričakujemo hitre rezultate. Še hitri so skoraj prepočasni.

Drži pa tudi, da kompleksne naloge še vedno zahtevajo svoj čas. “nepovratna sredstva za mala podjetja so na voljo”, se sliši spodbudno. A poiskati jih ni enostavno. Ali obstaja bližnjica do nepovratnih sredstev?

Se vam zdi znano?

Recimo, ste v vašem podjetju zadolženi za razvojne naloge, iskanje razpisov, pripravo projektov, morda še marketingin oglaševanje. Na vaši mizi je verjetno gora nujnih opravil.

Običajno se vmes skriva tudi naloga, da poiščete možnosti financiranja razvoja nove programske opreme ali tehnologije na kateri delate že vrsto let. In s katero si želite, da bi končno le prodrli na trg do te mere, da bi ustvarjalistabilen »cash flow«.

Pri tem se seveda srečate z nepovratnimi sredstvi. Na kaj pomisli večina ljudi, ko sliši “evropska sredstva”?

  • veliko dela in malo možnosti,

  • papirologija,

  • zamudno delo,

  • dodatno delo,

  • slaba volja in stres,

  • premalo časa, da bi se temu lahko res posvetili..

Verjetno si ob tem postavite neizbežno vprašanje: »Ali obstaja kakšen lažji način, da bi našli pravi razpis za nas?«

Pridobivanje EU sredstev za mala podjetja je kot “švicanje” pri športu

Če ste se na evropske razpise v preteklosti že prijavili, potem veste, da je to proces, ki zahteva veliko delovnih ur. Pisanje konkurenčnega projekta zahteva sodelovanje strokovnjakov in svetovalcev. To pomeni finančni vložek, ki hitro doseže 10.000 EUR (če seštejemo plače in stroške zunanjih sodelavcev). Pa še izid je negotov.

Tako se prijavitelji soočamo (tudi mi se prijavljamo ne EU razpise) z veliko ponudbo razpisov na eni strani in še večjim številom idej, ki jih želimo uresničiti na drugi strani.

Ali ne bi bilo idealno, če bi pravočasno našli razpise na katerih imate dejansko možnosti za uspeh?

In ali ne bi bilo odlično, ko bi že vnaprej vedeli, katera ideja ima možnosti za uspeh?

Če kdaj obiščete telovadnico ali ste športno aktivni, ko vam čas to dopušča, potem veste, da je za rezultat potrebno »migat«. Do rezultata lahko pridete na dva načina, hitreje ali počasneje.

  • Z dobrim trenerjem in programom boste kmalu uživali v večji moči, koordinaciji in zavistnih pogledih svojih kolegov.

  • Če pa se vadbe lotite na napačen način, si lahko naredite več škode kot koristi (razne poškodbe).

V obeh primerih boste vložili veliko energije, rezultat pa bo popolnoma drugačen.

Situacija pri pridobivanju EU sredstev je popolnoma enaka.

S pametnim pristopom lahko hitro poiščete najboljši razpis za vašo idejo. Kar potrebujete je preprost, izvedljiv načrt.V tem članku boste spoznali učinkovito opcijo za pripravo EU strategije, ki jo svetujemo tudi našim partnerjem in je povzeta v infografiki

Kako smo pomagali lastniku majhnega podjetja, da se ni odločil za napačen razpis?

Pred nekaj dnevi sem se sestal z lastnikom manjšega, inovativnega podjetja, Markom.

Najin pogovor je tekel približno tako: “Imam idejo…Našel sem kup razpisov…Ne vem, kateri je pravi…Kaj ti misliš? Kateri EU razpis je primeren za moje podjetje?”

Marko je pri iskanju informacij ugotovil, da se izgublja v labirintu spletnih strani, poplavo informacij in kupi dokumentov ob katerih ga je, kot je sam slikovito povedal »obšla slabost«.

Poznate situacijo? Potem berite dalje, ker boste spoznali, kako jo lahko hitro razrešite.

Marko je sicer zelo proaktivna oseba. Ob kopici dela, ki ga ima, si je vseeno vzel nekaj časa in poiskal nekaj razpisov, ki so delovali primerno. Ni pa bil 100% prepričan, da dejansko tudi so prava izbira.

Kot ciljne razpise si je tako izbral SME Instrument (Horizon 2020),EUREKO/EUROSTARS, Fast track to innovation pilot, COSME in še nekaj drugih. Primernih slovenskih razpisov ni bilo na voljo, saj podjetje ni dosegalo nekaterih kriterijev (npr. delež kapitala v sredstvih).

Marko je poskušal razrešti naslednjo težavo. Vedel je namreč:

  • Če izbere napačen razpis in to ugotovi prepozno, bo zapravil svoj čas in denar. (In če denar še lahko zaslužimo, toka časa ne moremo nikoli obrniti).

  • Ob tem pa bo verjetno zamudil rok za oddajo na drug razpis, ki bi lahko bil tisti »pravi«.

Ker se z vprašanjem »Kateri razpis je primeren za nas?« srečujem zelo pogosto, smo pripravili »case study« – strategijo, ki vas bo korak za korakom vodila skozi to kompleksno situacijo. Konkretno strategijo boste sicer našli na koncu tega bloga.

Kako sva v 2-eh urah našla pravi razpis?

Ker sta bila najina urnika zelo polna, sva morala z delom pohiteti. Učinkoviti smo, ko nam je kristalno jasno, kaj želim doseči, zato sva najprej morala natančno razjasniti, kaj je bistvo njegove poslovne ideje.

Kliknite na sliko, če želite vedeti, zakaj je to obvezen korak, če želite svoj čas pametno izkoristiti >>

Raziskala sva:

  • do katere stopnje je ideja razvita,

  • kakšen je namen rešitve,

  • kaj rešitev zmore,

  • koga to zanima (kdo je kupec, kdo je uporabnik),

  • zakaj bi to rešitev kupili,

  • kdo so ključni deležniki, ki lahko pospešijo razvoj in prodajo rešitve.

Zaradi omejitve časa je bil to le »nujni seznam« informacij, ki sva jih morala razjasniti.

Ko imate zemljevid, labirint ni več uganka

Naj vam na kratko predstavim poslovno idejo mojega sogovornika (morda dobite navdih). Marko je izumil popolnoma nov način pakiranja za določeno vrsto prehrambenega izdelka, ki se uporablja po celem svetu.

Trdil je, da je rešitev je inovativna. Prepričal me je s patentno prijavo, ki jo je vložil.

Zaradi novega postopka bo cena pakiranja na enoto močno padla (za skoraj 90%). Ob globalni uvedbi rešitve na trg, si bo njegovo podjetje zagotovilo pomembno konkurenčno prednost v nišnem trgu.

Vendar je predstavljen način pakiranja pomenil le en vidik celotne zgodbe. Koncept je namreč prenosljiv v drugo, sorodno panogo, ki pa je še veliko bolj donosna. Za vstop v še bolj bleščečo zgodbo pa je potreboval določene reference.

Potem, ko sva pregledala predhodne kalkulacije, je bilo jasno, da gledava zelo spodbudno zgodbo o uspehu.

Nizka cena še ni dovolj, da osvojimo svet.CLICK TO TWEET

Da bi novi produkt postal poslovna uspešnica, bi moral biti sprejet zelo hitro in med množico uporabnikov. Zato sva se usmerila na naslednji dve vprašanji:

  • Kdo je uporabnik in zakaj bi ga sploh zanimala rešitev?

  • Katere »playerje« bi potrebovali, da bi dosegli masovno uvedbo na trg?

Odgovor na prvo vprašanje je bil zelo jasen. Zaradi oblikovne rešitve in funkcionalnosti pakiranja je rešitev zelo zanimiva za otroke in starejše. Do predvidene rešitve so v podjetju prišli na osnovi psiholoških raziskav in ugotovljenih konkretnih potreb obeh ciljnih skupin, ki so jih pridobili v letih delovanja. Zelo pomembna je bila tudi ugotovitev, da so takšne potrebe zaznali tako v EU, kot ZDA in še posebej v Aziji.

Celoten uspeh zgodbe podpirajo tudi demografski trendi, saj se tako ena kot druga ciljna skupina večata, seveda različno glede na kontinent.

Pokazal pa se je tudi šibek člen in sicer, da strategija vstopa na trge ni podrobneje definirana. Iz tega vidika bo tako potrebno še močno zavihati rokave in pridobiti ustrezne podatke za izdelavo načrta.

“Za kakšen namen pa dejansko potrebujete nepovratna sredstva?”

Na to vprašanje običajno dobim zelo splošne odgovore: za razvoj, za zaposlitve, »kar malo tako sprašujemo, če je kaj za nas«,..

Nepovratna sredstva za mala podjetja so na voljo, vendar je potreben korak naprej od takšnega razmipljanja. Seveda sva ga naredila.

Širša slika je postala jasna:

  • Ideja je v postopku pridobivanja patenta.

  • Računalniške simulacije so bile izvedene.

  • Prvi 3D modeli so bili natisnjeni.

  • Tehnologija je dosegla stopnjo laboratorijskega preizkušanja oziroma po lestvici tehnološke stopnje razvoja TRL4.

Naslednji predviden korak je bila izdelava manjšega tehničnega prototipa ter dodatna testiranja. Marko je s svojo ekipo ocenil, da za te razvojne aktivnosti potrebujejo nekje 3-4 mesece časa in okoli 30.000 EUR.

Po zaključeni fazi bi bili pripravljeni za demonstracijo rešitve v večjem obsegu. Vzpostavitev produkcijske linije, izdelava kalupov, validacija in pred komercialne aktivnosti bi zahtevali še naslednji 2 leti časa, sodelovanje večjega števila relevantnih organizacij in približno 2.2 milijona EUR sredstev.

“Kateri razpis naj torej izberem?”

Marko je bil začuden, kako, da nisva še nič govorila o nepovratnih sredstvih. Vendar je potrebno najprej dobro poznati projekt(no) idejo, preden je smiselno iskati razpise.

Zakaj? Ker je čas iskanja bistveno krajši, odločitev pa precej bolj kakovostna. Odločala sva se med naslednjimi razpisi:

  • SME Instrument (Horizon 2020)

  • EUREKA / EUROSTARS

  • Fast Track To Innovation Pilot

  • COSME

  • Drugi potencialni viri

Izločite slabe možnosti in privarčujte čas in denar

Glede na doseženo stopnjo razvoja rešitve (TRL4) je bilo očitno, da razpis SME Instrument ni dobra izbira. Slednji namreč zahteva stopnjo prototipa (TRL6), na vsak način pa sva se želela izmakniti 9 napakam, ki jih najboljših 5% prijaviteljev nikoli ne naredi.>>

Vendar pa sva ugotovila, da bo Instrument za mala in srednja podjetja (MSP) primerna izbira, ko bo prototip na voljo:

  • V fazi 1 za razvoj poslovnega načrta in študijo izvedljivosti.

  • V fazi 2 za nadaljnje inovacijske aktivnosti in prekomercializacijo. (v webinarju vam podrobno vse razložimo).

Alternativa Fazi 2 je lahko razpis Fast track to innovation. Vendar tudi ta zahteva zrelost rešitve, ki je že »blizu trga«, česar pa v tem primeru še niso dosegli.

Na kratko sva si ogledala še razpis COSME, ki se tudi ni uvrstil na seznam potencialnih virov. Zakaj?

  • Omenjeni razpis COSME je bil namenjen sofinanciranju zaključnih aktivnosti pred uvedbo rešitve na trg. Predvideno je bilo sodelovanje več projektnih partnerjev. Rok za prijavo je bil oddaljen le 3 tedne.

  • Glede na to, da ideja ni dosegla ustrezne tehnološke stopnje razvoja, da partnerjev niso imeli in da je bil rok preblizu, je tudi ta možnost bila zavržena.

Razpis EUREKA EUROSTARS se je zdel z vidika TRL in zahtevnosti partnerstva (2 podjetji iz dveh držav) precej bolj uresničljiv scenarij. Vendar pa razpis predvideva projekte, ki trajajo do 24 mesecev in minimalno vrednost projekta.

Za uresničitev ideje, ki sva jo obravnavala, pa bi potrebovali le 3 mesece in 30.000 EUR, kar pomeni, da tudi ta razpis ni bil prava možnost.

Na koncu sva ugotovila, da bo Marko svojo idejo najlažje izpeljal s pomočjo zasebnega vlagatelja. Čeprav je bilo prvo razočaranje nad EU razpisi očitno, pa se je pokazalo, da je podjetje zelo dobro poslovno povezano.

V praksi je to pomenilo, da so v Markovem podjetju vso energijo usmerili v pripravo prepričljivega »pitcha«. (In rezultat je bil zelo zadovoljiv, saj so pred kratkim pridobili investicijo, potrebno za izdelavo prototipa.)

Ali boste za vsak vaš projekt našli evropska nepovratna sredstva?

Nauk te zgodbe je, da verjetno ne. Pomembno je tudi, da prehodno dobro opredelite idejo in pravočasno zaznate, če so razpisi pred vami dejansko tudi priložnost.

Najina debata je prinesla ugotovitev, da je rešitev primerna za sofinanciranje, ko bodo dosegli prototip. Sredstva bi potem lahko pridobivali tako:

CILJPOTREBNA SREDSTVAZAHTEVAN ČASVIR FINANCIRANJAAKCIJSKI NAČRT

TRL 6 – prototip30.000 EUR3 mesecesZasebni kapitalPripraviti “pitch”

Mreženje

TRL 9 – končna rešitev2.2 milijonov EUR2 letiSME Instrument, FTIŠtudija izvedljivosti

Poslovni načrt

Prodaja / komercializacijaše ugotovitiše ugotovitiCOSME/ SME Instrument (Ph.3)/JVMreženje

Digitalni / vsebinski marketing

Iskanje razpisov

Povečana konkurenčnost podjetja100.000 EURtekoča aktivnostNacionalni razpisi (KROP)

H2020 Innovation Associate

Program skupine

Iskanje razpisov

Mreženje

Raziskave novih rešitev 50.000 EUR v skladu z RR programonHorizon 2020

JR RRI verige vrednosti

Opredeliti raziskovalni program

Iskanje konzorcijev (vloga partnerja)

Strategija komuniciranja preko spleta za pridobitev povabil k sodelovanju

Izobraževanja 30.000-50.000 EURskladno z letnim načrtom Erasmus+

Nacionalni razpisi (VKO)

Opredeliti izobraževalne potrebe

Mreženje (vloga partnerja)

Spremljanje nacionalnih razpisov

Na eu razpise se prijavljajte pametno! Raziščite priložnosti še preden začnete pisati prijave, da ugotovite ali gradite posel ali zapravljate čas.CLICK TO TWEET

Nepovratna sredstva za mala podjetja so dosegljiva tudi vam

Dober načrt je izhodišče vsega vašega dela. Prihranil vam bo veliko (včasih nepotrebnega) dela in izboljšali boste svoje rezultate. In zapomnite si, da je vsak načrt samo – načrt. Redno ga spremljajte in posodabljajte, da boste svoje EU aktivnosti smiselno umestili v delovne naloge.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page